Ortodonție
Ortodonție
Zâmbetul tău este parte din tine, îți influențează stilul de viață, te definește, te ajută sau, dimpotrivă, imposibilitatea manifestării sale îți poate înăbuși personalitatea, te poate conduce spre alienare socială și dezechilibru emoțional. Pare incredibil, dar imaginează-ți cum ar fi să nu mai poți zâmbi și râde din tot sufletul, atunci când simți nevoia. Pare trist, nu-i așa? Acum imaginează-ți ca ești în această situație, timp de 10 ani, de exemplu. Tratamentul de ortodonție rezolvă problemele de aliniere dentară, dar de fapt face mult mai mult. Readuce zâmbetul pe chipul tău și îți redă viața socială.
Clinica Dr. Vlădău Studio Brașov îți este alături, în călătoria ta spre zâmbetul mult-visat.
Ce este ortodonția
Foarte multe probleme de sănătate orală vin de la alinierea lor defectuoasă, de aceea, ortodonția este o specializare dentară de bază, de o importanță vitală pentru sănătatea orală.
Începând din anul 1728, când Pierre Fauchard a publicat cartea “Chirurg Dentist”, în care unul dintre capitole a fost dedicat în întregime îndreptării dinţilor, continuând cu primele lucrări dedicate ortodonției, dezvoltarea ştiinţei despre ocluzia dentară și apariția primului aparat dentar invizibil în anul 2000, ortodonția a evoluat continuu.
Ortodonția se ocupă de diagnosticarea și corectarea anomaliilor maxilo-faciale, care duc la malocluzii dentare.
Orice abatere de la poziția normală a dinților intră în categoria anomaliilor.
Poziția normală de suprapunere a celor două arcade, în care dinții de sus vin perfect peste dinții de jos, permite o masticație normală și o bună igienizare orală.
Dinții incorect aliniați se igienizează mai dificil, astfel prezintă risc mai mare de cariere.
Metoda de corecție a anomaliilor este reprezentată de purtarea aparatelor ortodontice, care au funcția de a deplasa rădăcinile dinților în suportul osos, la modificarea oaselor faciale, până la eliminarea anomaliei dentare.
Consecințele anomaliilor dentare
- Masticație incorectă;
- Predispoziția spre cariere a dinților înghesuiți, tociți;
- Boli parodontale;
- Dinți tociți;
- Fracturi dentare, datorate presiunii inegale, necorespunzătoare;
- Zâmbet inestetic, evitarea zâmbetului în public, a socializării;
- Risc sporit de întinderi ale mușchilor faciali și maxilarului;
- Dureri la nivelul gâtului, spatelui.
Anomaliile dentare pot fi corectate oricând, însă cele tratate încă din copilărie, când țesutul osos permite mai ușor mișcarea rădăcinilor, au beneficiat de timp redus de tratament și rezultate deosebite.
Tipuri de aparate dentare
1. Aparate dentare pentru copii
Cele mai cunoscute aparate dentare pentru copii sunt:
- Aparat mobilizabil – personalizat, colorat, ideal pentru tratamentul interceptiv, între 6-11 ani.
Poate lărgi arcadele, pentru a permite erupția corectă și completă, în poziție normală, a dinților. Ulterior, poate fi necesar un aparat dentar fix. Aparat mobil (plăcuță acrilică) se poarta toată ziua și toată noaptea, dar se înlătură pentru igienizare, după mese.
Format dintr-o plăcuță de acrilat care încorporează croșete de susținere a aparatului pe dinți, croșete active care exercită o forță pe anumiți dinți și un șurub de activare, care apropie sau depărtează cele două jumătăți ale aparatului, conducând la creșterea transversală a osului.
- Trainer – aparat dentar Brașov destinat special pentru dinții de lapte, cu acțiune delicată, începând de la 3 ani.
Aliniază dinții și ghidează dezvoltarea corectă a osului maxilar. Este util copiilor care respiră pe gură noaptea, au dinți înghesuiți, au diastemă, au bruxism, își sug degetul. Prezintă beneficiul dezvoltării armonioase a fizionomiei, facilitarea respirației pe nas, previne tratamentele complexe de mai târziu.
- Disjunctor – aparat dentar fix, utilizat pentru stimularea creșterii osoase a arcadei superioare, timp de 4-6 luni.
Util copiilor cu maxilare înguste, înghesuiri dentare pe arcada superioară sau probleme respiratorii.
2. Aparate dentare fixe pentru adulți
Acestea se diferențiază în funcție de materialul din care sunt fabricate și poziția în cavitatea bucală:
- Aparat dentar metalic – cel mai des utilizat, eficient, confortabil și presupune costuri reduse, dar este foarte vizibil.
Este format din brackeți lipiți pe fiecare dinte în parte, interconectați printr-un fir metalic (arc), care ghidează acțiunea lor. Medicul ortodont modifică tensiunea acestui arc pentru fiecare dinte în parte, regulat (odată la 4-6 săptămâni, pentru a obține o mișcare graduală (1 mm/lună). Conectarea dintre brackeți și arc se poate face și cu elastice de culori diferite, personalizabile.
Este încă preferat de mulți pacienți, grație eficienței sale, dimensiunilor reduse, rezistenței materialului metalic, costurilor reduse și duratei mai scurte de tratament.
Nepotrivit pentru persoane publice, care încearcă să își ascundă defectele, să aibă un zâmbet perfect.
- Aparat dentar ceramic – eficient, dar și estetic. Realizat din brackeți policristalini ceramici, de nuanța dintelui. Elasticele pot fi transparente sau albe.
Mai confortabil, mai ușor de întreținut, puțin vizibil, nu favorizează formarea tartrului, datorită suprafeței netede a ceramicii.
Nu este la fel de rezistent precum cel metalic, se poate fisura și desprinde. Forțele exercitate nu pot fi la fel de puternice precum la cel metalic, din cauza fragilității ceramicii. Acțiunea sa mai lentă poate fi benefică, mișcarea mai lentă, dar sigură, a dinților fiind mai blândă cu organismul.
Presupune costuri mai ridicate, dar este potrivit persoanelor care nu doresc un aparat dentar Brașov vizibil.
- Aparat dentar safir – foarte estetic, compus din brackeți din safir, transparenți, ce arată ca niște pietre prețioase ce împodobesc dinții.
Brackeții din safir nu se pătează, sunt duri, rezistenți, nu favorizează depunerea plăcii bacteriene, nu se desprins de dinți. Acest aparat are o textură ușoară, este deosebit de confortabil, brackeții pot avea dimensiuni foarte reduse. Durata de tratament este doar cu 3-4 luni mai mare decât cel cu aparate dentar metalic, prețul este mai mare decât al celui ceramic sau metalic, dar este cel mai estetic dintre ele.
- Aparat dentar lingual – se aplică pe spatele dinților, ceea ce îl face să fie invizibil.
Cel mai cunoscut aparat de acest tip este INCOGNITO, un aparat de excepție, cu brackeți realizați dintr-un aliaj de aur. Non-alergenic, datorită materialului, potrivit atât pentru adulți, cât și pentru adolescenți.
Ideal pentru persoanele publice, pentru cei ce nu vor ca nimeni să observe faptul că urmează un tratament ortodontic. Practic, dinții se mișcă în mod invizibil.
Complet personalizabil, fiecare braket este realizat individual, iar rezultatele apar foarte rapid și sunt spectaculoase.
Prețul este ridicat, din cauza tehnologiei avansate utilizate și materialului. Pot apărea unele probleme de pronunție, pentru câteva zile, până când pacientul se obișnuiește cu acesta. Curățarea este un pic mai dificilă decât la aparatele clasice.
3. Aparat dentar mobil pentru adulți
- Invisalign – Este cel mai modern aparat dentar, invizibil, datorită faptului că este confecționat din plastic transparent.
Tratamentul cu Invisalign constă în purtarea de gutiere, de dimensiuni diferite, care, treptat, mișcă dinții ușor, în poziția dorită. Ajustările regulate necesare aparatelor fixe sunt în cazul acesta înlocuite de schimbarea gutierei cu următoarea, total personalizată și realizată prin tehnologia computerizată CAD-CAM, încă de la început. Fiecare gutieră se poartă timp de 2 săptămâni, câte 22 de ore pe zi.
Este cel mai confortabil și în același timp estetic, aparat dentar, prezentând avantajul mobilității și confortului ridicat. Nu se fixează nimic pe dinți, poate fi îndepărtat cu diverse ocazii, evenimente, ședințe. Igienizarea orală este foarte facilă.
Aparatul se curăță foarte ușor, nu se pătează.
Potrivit atât pentru adolescenți, cât și pentru adulți. Costurile sunt mai ridicate, rezultatele depind mult și de consecvența pacientului, care trebuie să îl poarte conform recomandărilor.
În Clinica Dr. Vlădău Studio ai acces la tratamente ortodontice sigure și eficiente, realizate de medici cu vastă experiență în domeniu, cu ajutorul tehnologiilor performante.
Tehnologiile digitale au optimizat permanent tratamentele ortodontice, care în clinica noastă sunt în prezent simulate digital, pentru o precizie și predictibilitate maxime. Brackeții sunt frezați individual, prin tehnologia robotizată CAD-CAM, din materiale performante.
Avantajele tratamentului ortodontic
- Fizionomie plăcută, redarea zâmbetului, transformarea fizionomiei;
- Rezistență a dinților pe arcade pentru o durată mai mare de timp. Se previn fracturile, ciobirile dentare;
- Evitarea extracțiilor dentare, prin lărgirea arcadei și eliminarea înghesuirii;
- Ocluzie corectă;
- Reduce riscul apariţiei cariilor şi a gingivitei. Dinții nealiniați sau înghesuiţi sunt foarte greu de igienizat, acest fapt ducând în timp la acumularea plăcii bacteriene. Dinţii cu spaţii prea mari ăntre ei favorizează retenţia de resturi alimentare şi conduc la formarea de carii interdentare şi tartru;
- Stoparea eroziunii dentare. Atunci când muşcătura este incorectă, dinţii se erodează (se tocesc);
- Se remediază problemele de vorbire aferente muşcăturii incorecte;
- Se obţine o masticaţie corectă;
- Creează obiceiuri sănătoase de igienă orală riguroasă;
- Aparatul dentar este trendy, la momentul actual reprezintă o modă printre tineri şi copii, putând fi personalizat cu elastice colorate.
Contraindicațiile aparatului dentar
- Orice probleme de sănătate orală, precum carii, boală parodontală, tartru. Înainte de tratamentul ortodontic, se tratează problemele de bază.
- Anumite boli care predispun la apariția gingivitei, precum tulburări de coagulare, ciroză hepatică, imunitate slăbită.
-
Întreținerea aparatului dentar
- Igienă orală riguroasă
Pe durata tratamentului ortodontic, igiena orală trebuie efectuată după fiecare masă, pentru îndepărtarea resturilor de mâncare şi a plăcii bacteriene. Este necesară curăţarea fiecărui dinte cu aţă dentară, în cadrul igienei dentare. Trebuie să modifici tehnica de periaj. Cu o periuţă moale, ţinută la 45 de grade, pentru pătrunderea perilor în spatele arcului aparatului denta, efectuezi, timp de 2 minute, mişcări scurte, energice pe orizontală şi de la aparat spre marginea dinţilor. Utilizează periuţe interdentare, pentru curăţarea aparatului dentar. La final, este indicată clătirea cu apă de gură. O idee foarte bună este utilizarea irigatorului bucal (duş bucal), care curăţă dinţii cu un jet puternic de apă, pătrunzând şi în locurile cel mai greu accesibile.
Întrebări și răspunsuri despre aparate dentare
Cât durează un tratament ortodontic?
În medie, aparatele dentare trebuie purtate între 12-24 de luni.
Cât de des va trebui sa merg la consulturi stomatologice pe durata tratamentului ortodontic?
În principiu, medicul ortodont va avea nevoie să evalueze cursul tratamentului o dată pe lună.
Voi putea mânca normal în perioada purtării aparatului dentar?
Anumite alimente dăunează aparatului dentar.
Sunt de preferat mâncarurile moi, în primele zile de purtare a aparatului, iar ulterior, sunt de evitat mâncărurile lipicioase şi dulci. Alimentele foarte tari ar putea sparge brackeţii aparatului dentar, aşadar sunt de asemenea de evitat.
Purtarea aparatului dentar este dureroasă?
În perioada imediat următoare montării aparatului dentar, dinţii încep să se mişte, aşadar, este posibil să apară disconfort în timpul masticaţiei, dar nu va persista pe toată durata tratamentului, fiind doar de scurtă durată, până când dinţii se obişnuiesc cu mişcarea. Daca apare o durere persistenta, medicul ortodont îţi va prescrie medicaţie specifică.
Pot să fac sport în timpul tratamentului?
Da. Atunci când practici sporturi care implică faţa, vei purta o gutieră de protecţie.
Voi putea vorbi normal?
Da, bineînţeles, altfel nimeni nu ar apela vreodată la tratamente ortodontice. Durează o perioadă până când te vei obişnui cu aparatul tău dentar, dar te vei adapta şi vorbirea va fi corectă, normală.
Ce este aparatul de contenţie?
Ulterior tratamentului ortodontic, dinţii vor tinde să se mişte în poziţia cunoscută, aşadar, ca efectele tratamentului să fie definitive, va exista o perioadă de contenţie, în care vei purta o gutieră sau un aparat de contenţie fix, ce va împiedica dinţii să se mişte înapoi în poziţiile anterioare. Tipul contenţiei şi durata perioadei diferă de la caz la caz.
Tratamentul ortodontic îmi poate transforma fizionomia?
Da! Anomaliile dentare deseori modifică aspectul fizionomic. Aparatul dentar redă armonia şi simetria fizionomică, transformând uneori în mod uimitor, în bine, aspectul fizic.